Yksinluistelu

Yksinluistelu on taitolaji, jossa kilpailutoimintaan tähtäävä säännöllinen lajiharjoittelu aloitetaan jo hyvin nuorena. Yksinluisteluun kuuluvat hypyt, piruetit, liu’ut ja askeleet. Niiden harjoittelu vaatii luistelijalta sitoutuneisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Jääharjoittelun lisäksi viikottaiseen harjoitusohjelmaan kuuluu myös muuta oheisliikuntaa esim. balettia, kunto- ja liikkuvuusharjoittelua. Lajitaitojen lisäksi luistelija pääsee mukaan myös musiikin, rytmin ja tanssin maailmaan, oppii hallitsemaan omaan kehoaan sekä pääsee esiintymään kilpailuissa, näytöksissä, tapahtumissa jne.

Suomessa nuorimmat taitoluistelun harrastajat (myös osa vanhemmista), kilpailevat vain seura- ja aluetasolla. Kilpailusarjat, joissa järjestetään kansallisia loppukilpailuja on debytantit, noviisit (SM-Noviisit ja Noviisit), juniorit (SM-Juniorit ja Juniorit) sekä seniorit (SM-Seniorit ja Seniorit).

Suomen Taitoluisteluliitolla on maajoukkue toiminnan lisäksi lahjakkaille nuorille tarkoitettu Nuorten maajoukkue ja Nuorten projektiryhmä, myös LTL:n luistelijoita on vuosittain valittu STLL:n valmennusryhmiin/maajoukkueisiin.

Yksinluistelu ei ole vain lasten ja nuorten harrastus. Harrastus- ja kilpailutoimintaa on myös aikuisille.